Skip to content

Børn og sund grøn mad – Er du også faldet i?

Der er nok enkelte forældre, for hvem sætningen “børn og sund grøn mad” allerede lyder en anelse problematisk og op ad bakke.. Hvis det er tilfældet kan jeg virkelig godt forstå det, til tider er jeg selv en af dem! For hold nu op der kan være langt imellem forældreidealer om sund nærende mad til ungerne og så deres holdning til hvad der skal indenbords.

Det sværeste kan næsten være den omskiftelighed i hvad der er et hit og hvad der er no go, hvor ingen forælder har en ærlig chance for at vide, hvornår guldklumpen synes hvad.

Udover alle de meninger du får med på vejen fra din guldklump, har du formentlig og forhåbentlig også dine voksne rationelle holdninger og viden, omkring hvad især små størrelse bør basere deres ernæring på. Det har jeg i hvert fald og jeg er nok også over gennemsnittet, i forhold til min interesse for sund ernæring og dermed holdninger til hvad der bør være på menuen, hvor ofte osv.

Når jeg er lidt “hellig” på dette område, skyldes det jo primært al den viden der er tilgængelig om HVOR vigtig vores kost er for bl.a. en høj trivsel og et vedvarende godt helbred. For mig er det derfor ikke en mulighed at svare “vi vidste ikke bedre” hvis mine børn en dag kommer og spørger mig, hvorfor vi lod dem leve af crap. Det svarer for mig lidt til at ryge i bilen, mens ungerne sidder på bagsædet uden sele, der er vi bare heller ikke mere, for vi ved bedre.

Fra idealer til pølsebrød

Da vi som førstegangsforældre fik guldklumpen, var jeg godt klar over at mine idealer om bl.a. broccoli, fuldkorn og noget nær 0-sukker politik, ville få sine udfordringer. I starten gik det godt! Jeg var meget afslappet omkring at han nok skulle lære at spise varieret og smage på maden. Jeg tog det derfor ikke så tungt når min hjemmelavede gulerodsmos blev afvist på det heftigste, for dagen efter kunne det være en vinder og fortsætte sådan. Til gengæld lavede jeg al hans første mos og grød selv, det havde jeg det bare bedst med, så smager det af noget og alt smager ikke ens.

I takt med at han kunne spise flere forskellige ting, gjorde vi altid gjort meget ud af at præsentere ham for flest mulige smage og konsistenser, så maden bliver en oplevelse og hans repetoire blev udvidet ofte. Det har umiddelbart belønnet sig, idet han spiser virkelig mange forskellige ting, hvor andre forældre til tider har kigget på ham med store øjne, når det kun har været pølsebrød der har kunnet glide ned hos deres guldklump i højstolen.

Når man falder i…

Og lige præcis sådan en periode har vi også lige haft! For hos os kommer det ofte i forbindelse med tigerspring, hvor appetitten (og meget andet!!) ændrer sig, og hvor det kan føles som om at samarbejdet ikke altid når sit sædvanlige niveau… Jeg synes helt ærligt de stunder kan være lidt opslidende, mest fordi det kan være så svært at navigere i. Samtidig vil man jo bare gerne at guldklumpen får noget i maven, så humøret stiger, luren sikres og man ved han har fået hvad han skal bruge.

Så kan man have nok så mange ideer om hvad de plejer at spise, hvor meget og hvornår. Men alligevel tog jeg mig selv i, at vi var faldet lidt i! De fleste af hans måltider indeholdt nu et eller andet element af “det får du fordi jeg ved det glider ned” og vores normale “du får det fordi vi ved det er godt for dig” udgangspunkt var røget noget i baggrunden…

Så hej hej broccoli, kogte gulerodsstave og andet grønt som normalt får en chance og en fin velkomst, i stedet velkommen til boller med smør, købesmoothie og cremet pulvergrød (hvordan kan producenterne i øvrigt få den så ekstremt cremet!?) og andre, i længden, ikke særlig optimale fødevarer.

Min bedste lille køkkenhjælper laver æblemos og piller helst ved alting!

Laver du eller dit barn madplanen?

Jeg ved selvfølgelig godt, at det så trods alt heller ikke er værre, han har jo ikke fået is og chokolade til frokost og han har aldrig levet af snask. Men omvendt synes jeg det er tosset, at vores godt 1-årige barn, som ikke har en chance for at vide hvad der er godt for ham, pludselig mere eller mindre har lavet madplanen, mens mor sidder ved siden af og stiltiende accepterer. For selvfølgelig vil han være draget af frugtsukker og fedmen i en lækker smørmad, det er vi alle sammen programmeret til at hjernen og smagsløgene synes er ret mums. Der er bare pokkers til forskel på om det førhen handlede om at ernære sig for at overleve og så i dag, hvor det nærmere handler om bl.a. et tæppebombardement af reklamer og slikindustrien, der for alt i verden trækker os i retning af alle de gale fødevarer.

Derfor kiggede manden min og jeg på hinanden og blev enige om at det ER vores ansvar hele vejen, at vores endnu så lille guldklump får god sund mad. Han må gerne få (grov) bolle med smør og han må gerne få frugtmos, MEN det er ikke det primære og det er os der skal sørge for det, altid. I de svære perioder går man selvfølgelig lidt på kompromis, men så længe han endnu ikke er ældre og flere ideer om hvad han vil og ikke vil, så er det altså os der laver madplanen herhjemme og det er han heldigvis tilfreds med langt størstedelen af tiden. Hvis han ikke var, må det være en af de forældrebeslutninger som ikke er populære, men stadigvæk rigtige.

Hjemmelavet æblemos til fryseren, kogt med skræl så det ikke kun er frugtsukker, men også fibre der ryger ned. God topping på fx boghvedegrød.

Tilbage på sporet

Faktisk er det mest interessante i alt det her i virkeligheden, at da først vi vendte retur på vores normale og ret sunde spor ved alle måltider, så var der ingen protester fra guldklumpen og ingen måltider uden noget godt i maven… Jeg havde nok tænkt at han ville reagere mere prompte, men det giver igen bare at hans udgangspunkt endnu er væsentlig mere uskyldigt end os andre, som trods alt ved hvor godt snikkers og andet snask smager.

Det giver stof til eftertanke synes jeg og er en klar reminder om at vi som forældre, synes jeg, SKAL tage ansvaret på os og give vores dejlige unger god, sund nærende mad så de har de bedste betingelser.

Del meget gerne dine erfaringer omkring børn og sund grøn mad. Tak fordi du læste med ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *