Skip to content

9 ting du skal vide, når du bliver forælder

Jeg har lidt et had-kærlighedsforhold til den der slags humoristiske “dommedagsartikler” omkring forældrelivet, hvor oftest mødre giver udtryk for forældretilværelsens vulkanagtigt bump på vejen. Du har sikkert hørt det til familiefester eller på jobbet “så er det slut med at sove” eller “skynd jer at tage ud og nyd hinanden, det får I ikke tid til når I får barn

Og ja, der er noget om det med at forælderrollen tager dig til en ny liga i tilværelsen, men nej dit liv stopper ikke, når du også får ansvar for et lille væsen.

Der er potentielt mange ting at bekymre sig om, når man står over for den nok største ændring i tilværelsen, hvor der findes kloge ord som ikke virkede specielt opløftende på min optimisme, mit mod og tro på egne evner da jeg skulle være mor.

Så lad os lige vende den om, frem for at melde “game over” før vi er kommet i gang og så se lidt nærmere på hvad du formentlig har i vente, når du skal være forælder ❤️

1. Du kommer til at sove igen

Men du lærer også at være funktionsdygtig uden søvn! Jeg har altid været typen der var rarere at være sammen med, også for mig selv, hvis jeg havde fået 8 timers søvn!! Det er nok få der tror på at dét søvnmønster kan fortsætte uændret, på daglig basis med en baby. Så jeg var da mildest talt også liiidt bekymret over hvordan det skulle gå mig, bebs og ikke mindst min mand…

Fakta er bare, at da guldet ankom, lærte jeg at klare mig med langt under 8 timer og med mange opvågninger pr. nat og dermed ingen sammenhængende søvn. Vi havde godt 3 måneder i træk, hvor guldklumpen vågnede 5-20 gange hver nat. Havde jeg på forhånd vidst at jeg ville sove 20-30 min ad gangen det meste af natten, var jeg da gået mere end fuldkommen kold, men da jeg stod i det, var det tåleligt… Fordi man kan stort set alt når det gælder ens barn.

Når først morgenkaffen er indtaget, har man (næsten) glemt nattens strabadser, og så er det bare i gang. Det er ikke en tilstand man kan være i forevigt, men hvis man så vidt muligt tilpasser den øvrige hverdag en smule (måske kan babysvømning og udflugt til byen godt vente til næste uge) kan man komme igennem det til det vender, for det gør det.

Ankomst meget snart ❤️

2. Der bliver stadigvæk voksentid

Hvis I er gode til at prioritere og skabe det. Hvis ikke, skal I til at træne det, for ellers bliver det potentielt svært. Børn tager tid. Meget tid. Og hvis der ikke kun skal være barn, mor og far og praktik på programmet hver eneste dag, skal I tale om og beslutte hvad I ønsker. Vi nyder et par timers date med en brunch big time, der skal ikke ret meget til. Så hellere mindre og oftere, end hele weekenddates, det skal vi nok komme til igen ❤️

3. Du kommer ikke til at ligne lort (hele tiden)

Men det kommer formentlig til at ske oftere, end du og dine omgivelser er vant til. Du får mindre tid til dig selv, men du bliver mere effektiv når den opstår. Du lærer at gøre dig hurtigt færdig om morgenen og hvis du kun nåede at få mascara på det ene øje, er det ikke engang sikkert du selv når at opdage det… Selvom det er en kliché, for du højst sandsynligt et andet forhold til hvad der er vigtigt og hvor vigtigt det er, men derfor er et bad og 10 min. alene på badeværelse nu nærmest et spaophold.

4. Børn er ikke så ulækre, som du får fortalt

Det hjælper bare helt gevaldigt når lorten eller gylpet kommer fra dit eget barn! Højst sandsynligt vil din definition af hvad der er ulækkert og hvor slemt det er være under konstant udvikling, jeg har i hvert fald haft cirka lige dele lort på styret/hænderne, end styr på lorten efter jeg blev mor. Pletfjerner og varmt vand kan redde mange nasty situationer….

5. Du kommer stadigvæk til at være social

Men det bliver formentlig på en helt ny måde.. For der er bare ingen garanti for at baby synes det er fedt at køre 1,5 time i bil, for at du kan sidde og drikke kaffe med en gammel veninde du ikke har set længe. Selv det med kaffen kan blive en udfordring. For når man er blevet forælder, er tingene bare virkelig meget på babys præmisser og det kræver tilvænning.

Forsøg i stedet at lave sociale aftaler, som passer bedre ind i jeres rytme, end en sen lækker middag med et vennepar uden børn, som gerne vil skåle i dyr vin. Så undgår du stress over ikke at nå at være en del af selskabet, fordi baby vil det anderledes lige den dag, eller at du ikke har hørt en hel sammenhængende sætning, fordi baby skal bruge dig, nu.

Happiness is homemade ❤️

6. Dit liv bliver ikke kaos

Hvis du er villig til at planlægge, kan du hjælpe dig selv og din familie virkelig meget. Det lyder kedeligt, men det skaber overlevelse, tid, rum og luft! Du behøver ikke underholde andre med at du laver madplaner, dobbeltportioner til fryseren og tømmer Netto én fast gang om ugen, hvis du hellere vil fremstå som den fortsat spontane eventyragtige type. Men der kommer en presset dag, hvor du vil elske dig selv for at tage aftensmaden ud af fryseren, så du slipper for dårlige turbo løsninger eller den store tur i køkkenet.

7. Du bliver ikke ruineret

Hvis du er god til at navigere i hvad der giver mening at investere i. For nu siger jeg det bare, og undskyld til shopaholic mødrene, men der er virkelig mange ting til børn som er overflødige. Hvis du er i tvivl om noget er nødvendigt, så vent og se tiden an, spørg en du kender som selv har været der fornyeligt, eller brug tid på at læse lidt om andres erfaringer. Du kan spare mange penge her og du skal nok få brugt en hel del på lækre, mere nødvendige ting til guldklumpen.

8. Du skal ikke leve af børnevenlig mad de næste 18 år

Hvis du gør dig umage med at præsentere guldklumpen for alverdens smage og konsistensen fra starten af. Og her tænker jeg ikke kun på lasagne på glas og pasta bolognese varianten, men på rigtige fødevarer som smager vidt forskelligt, føles forskellige og ser forskellige ud.

Selvfølgelig vil der være favoritter og selvfølgelig er der perioder, hvor noget er umuligt at indtage ifølge en guldklump, men så har du skabt et stærkt fundament I sammen kan bygge videre på. Vi har stor succes med at ikke al maden er blandet, men at det er muligt at smage på de forskellige ting og stifte bekendtskab med det enkeltvis, frem for at alt er blendet og nærmest smager og syner ens. Mit formål er ikke at bandlyse glasmad, jeg synes bare man skal give børnene et godt udgangspunkt for at lære at spise varieret.

9. Du skal nok klare den

Hvis øjeblikket skulle komme, du føler det hele er relativ håbløst og du har mest lyst til at låse dig inde på toilettet bare en times tid…. Så er der virkelig noget om at alt med børn er faser og dermed både starter og stopper det igen. Når det er allersværeste at finde mere overskud, viser lyset sig oftest for enden af tunnelen og tingene bliver (heldigvis) nemmere igen. Man kan tvivle seriøst undervejs, men det kommer til at ske, I promise!

Så ja dit liv kommer til at fortsætte på allerbedste vis, du og I kommer til at klare den. Det bliver mega hårdt, men det bliver endnu mere fantastisk ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *